Boy Ecury


In 1947 komt Dundun Ecury (59), een vooraanstaande Arubaanse zakenman, naar het naoorlogse Nederland om het stoffelijk overschot te zoeken van zijn zoon Boy, die in 1944 is gefusilleerd. In zijn speurtocht biedt slechts één feit hem houvast: dat Boy met een glimlach op de lippen stierf. Boy Ecury (1922-1944) kwam uit Aruba; waarom ging hij in het Nederlandse verzet? Wat heeft hij in het verzet gedaan? Hoe en door wie is hij vermoord? Waar is zijn lichaam gebleven? En vooral: wie was hij? Met deze vragen gaat Dundun Ecury zoeken, naar de dode en naar de ‘levende’ Boy. Een zoektocht die langzaam verloopt. Alleen de herinneringen houden hem op de been.

Op de kostschool in Noord-Brabant – waar hij door zijn vader naar toe gestuurd is – krijgt Boy het als enige zwarte jongen zwaar te verduren. Hierdoor ontwikkelt hij een sterk verlangen naar rechtvaardigheid, en leert hij dat hij zich het best kan verzetten door een eigen, onafhankelijke mening te hebben. Dan breekt de oorlog uit. Samen met Kitty van Huijgevoort (18), zijn grote liefde, droomt hij over een terugkeer naar Aruba. Maar tegelijkertijd groeit in Boy het verzet tégen het onrecht om hem heen. Met veel bravoure en, schijnbaar zonder angst, trekt hij er op uit om op zijn opvallende motor ‘Duitsers te pesten’. Langzaam maar zeker wordt zijn verzet serieuzer. Juist omdat hij met zijn donkere huid zo opvalt, blijkt Boy zelf de perfecte manier, om de aandacht bij de Duitsers af te leiden. Hij gaat bij de K.P., de Knokploeg en raakt betrokken bij een liquidatie, waarna de hele ploeg wordt opgerold en naar de gevangenis wordt overgebracht. De volgende ochtend wordt Boy, 22 jaar oud, geëxecuteerd.

In Dundun’s zoektocht naar Boy, is de confrontatie met zijn waarschijnlijke moordenaar, EWOUD, cruciaal. De ontmoetingen tussen Dundun Ecury en Ewoud die volgen in de gevangenis lijken een gevecht tussen twee onverzettelijke tegenstanders. Na zijn eerste woede en weerzin, ontdekt Dundun Ecury langzaamaan de kwetsbaarheid in Ewoud die hij bij zijn eigen zoon, door hun afscheid, heeft moeten missen. Hij merkt tot zijn ergernis dat hij de zorgzaamheid en liefde die hij Boy door zijn afwezigheid nooit heeft kunnen geven, op Ewoud begint te projecteren. Om toch greep op de werkelijkheid te houden kan hij niet langer de overeenkomsten tussen de jongens zoeken, maar het verschil. Dat zit hem, meent hij, in het feit dat Ewoud een moordenaar is en Boy een verzetsheld. Dan doet Ewoud een onthulling. Terwijl Dundun Ecury hiermee worstelt, wordt het lijk van Boy gevonden. Dundun bereidt de terugkeer naar Aruba voor. Boy zal een staatsbegrafenis krijgen en herinnerd worden als een held. Blijft de vraag of Boy werkelijk iemand heeft geliquideerd? Voor Dundun Ecury zit er maar één ding op: Ewoud vergeven, wat hij Boy misschien vergeven moet.

VARA – zaterdag 5 april 2003

Boy Ecury is is helaas niet online terug te kijken.

Meer informatie


Duur 85 minuten
Genre Speelfilm, Telefilm
Jaar 2003
Omroep BNNVARA
Producent Memphis Features
Scenario Arthur Japin
Regie Frans Weisz
Acteurs Felix de Rooij, Gaby Milder, Johnny de Mol, Servé Hermans, Steve Hooi, Sylvia Poorta