Telefilm 2016: Boris Paval Conen

Deze week Boris Paval Conen over zijn moderne oorlogsfilm Kamp Holland waarin de zogeheten 'opbouwmissie' in Uruzgan centraal staat. "Er is een ongelofelijk spanningsveld. Enerzijds is er de politiek die deze missie erdoor wilde krijgen. Anderzijds is er de praktijk van jongens en meiden in het veld, die zo een missie vervolgens naar eer en geweten moeten uitvoeren."


Lees verder

Telefilm 2016: Max Porcelijn

Regisseur Max Porcelijn schreef en regisseerde De grote Zwaen, een verhaal in de traditie van de Amerikaanse pulp- en misdaadschrijver Elmore Leonard. Veel van Leonards boeken vormden in Hollywood de basis voor morsige scenario's, zoals Stick (Burt Reynolds, 1985), Jackie Brown (Quentin Tarantino, 1997) en Be Cool  (F. Gary Gray, 2005). In het Amsterdamse café De Jaren onthult Porcelijn de kracht van Leonard: "In Jackie Brown, waarin de middelbare stewardess Jackie haar salaris aanvult met geldsmokkel voor een wapenhandelaar, spreekt Jackie over ouder worden. Die scène maakt haar menselijk en kwetsbaar. In de momenten die niet puur functioneel zijn voor het verhaal, schijnt de persoonlijkheid van de maker door. Die sneuvelen in genrefilms vaak, maar ik vind ze belangrijk. Stick is slechts plot. Alle menselijkheid is eruit gehaald. Dan blijft een slechte film over."
Lees verder

Telefilm Kamp Holland, NPO3, zondag 22 mei, 20u25

Drama over loyaliteit in de vuurlinie

‘Kamp Holland’ is de stoffige basis van het Nederlandse leger in het door de burgeroorlog verscheurde Afghanistan. Hier proberen Nederlandse troepen de opmars van de Taliban een halt toe te roepen en het verwoeste land te herbouwen.

Tijdens een nachtelijke patrouille wordt het konvooi van de jonge soldaat Postma (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) geraakt door een bermbom. In de hectische chaos van gewonde teamgenoten en verscheurd, brandend metaal, ziet Postma een verdachte Afghaan doelbewust op hen toe rennen. Hij vraagt om instructies maar krijgt geen antwoord van zijn meerdere, hij moet zelf de beslissing nemen - en schiet om te doden.

Terug in Kamp Holland is Postma de gevierde held, terwijl zijn sergeant wordt berispt voor falend leiderschap. Maar Postma wil de groep bij elkaar houden en beweert dat zijn meerdere goed gehandeld heeft; deze heeft hem het bevel gegeven om te schieten. Deze leugen om bestwil, krijgt de volgende dag een onverwacht staartje als de lokale dorpelingen het lichaam van een dode jongen naar het kamp brengen, vermoedelijk onschuldig, gedood door een Nederlandse kogel. Postma en de overige leden van het aangeslagen team komen tegenover elkaar te staan in wat nu een officieel onderzoek is naar de moord op een kind. Als de onderlinge loyaliteit van het team afbrokkelt onder wederzijdse beschuldigingen en verdenkingen komt er een nieuwe waarheid boven over de noodlottige nacht die Postma’s leven voor altijd zal veranderen.

 

Lees verder

Telefilm De Grote Zwaen, NPO3, zondag 15 mei, 20u25

Amsterdam, jaren ’90. De schrijver Gerard F. Zwaen (Peter van de Witte) zit in een lastig parket, zo vindt hij vooral zelf. Hij ligt in een scheiding, zijn status als schrijver neemt af, zijn laatste novelle ‘De Spin…’ wordt niet serieus genoeg genomen en hij heeft geld nodig. Zwaens leven neemt een wending wanneer hij op een onverwacht en gruwelijk tafereel stuit, plus een tas met geld.

Het duurt dan niet lang voordat Zwaen bezoek begint te krijgen van een reeks kleurrijke figuren. De corrupte FIOD-rechercheur Leon (Ton Kas), drugsimporteur Clyde (Michiel Romeyn) en Rijksrechercheur Willem (Ruben van der Meer) lijken de schrijver allen ergens van te verdenken. En dan is er ook nog Zwaens nuchtere vriendin Lisa (Anniek Pheifer), een kunstenares die langzaam maar zeker bij de problemen van de schrijver betrokken raakt. De gevolgen van Zwaens handelen lijken de schrijver ongemerkt van de meer aardse naar de grotere en oudere thema’s te leiden.

 

Lees verder